Symfonisch RuimteOrkest

Vaderdagconcert in Wouw

Een mooi midzomers concert in de Labertuskerk in Wouw. Het Symfonisch RuimteOrkest zal er in de sfeervolle ambiance optreden met diverse solisten. Naast licht-klassieke werken staat deze middag ook veel in het teken van film- en musicalmuziek. De organisatie van dit concert is in handen van stichting Orgelfonds Wouw (www.orgelfondswouw.nl). De entree bedraagt € 12,- per persoon, en tickets zijn alleen aan de zaal verkrijgbaar. Het concert start om 15.30 uur, de kerk gaat een half uur daarvoor open.

Nieuws, Symfonisch RuimteOrkest

Het leven is goed in het Brabantse land

Een reis door de wereld levert een verscheidenheid aan liederen op: van de Costa del Sol via Mexico naar Oostenrijk (Kufsteinwalz) en terug naar het kleine café aan de haven in het gezellige Brabant. Om precies te zijn in de theaterzaal van de Mayboom want daar is waar de Wilgenband afgelopen zondag optrad samen met het Symfonisch Ruimteorkest uit Zevenbergen.

Door Kitty Lokate
(’t Carillon, week 17/26 April 2023)

Peter Kuijpers, de dirigent van de Wilgenband geeft aan dat je niet muzikaal hoeft te zijn om fluitend door het leven te gaan. Met zichtbaar veel plezier haalt hij samen met meerdere vrijwilligers het beste uit zijn muzikanten: zo’n 25 mensen in de leeftijd van 8 tot en met 83 jaar met een verstandelijke beperking. Elke dinsdagavond repeteren ze in basisschool de Lage Weide. De Wilgenband wordt begeleid door Patrick Joosen en Carsten Jerszynski op keyboard. Doordat Peter kan rekenen op deze twee kunnen ze altijd muziek maken. De leden van de band bespelen slaginstrumenten zoals tamboerijn, trommel en bongo en zorgen naast zang voor speciale effecten. Het geheel levert vooral een vrolijke waterval aan klanken die de handen van de toehoorders telkens opnieuw op elkaar krijgen. De Wilgenband treedt ongeveer zes keer per jaar op, bijvoorbeeld bij het Toeternietoe festival, bij Bruisend Made en met Kerst in Oosterhout. 

Burgemeester Boy Scholtze sprak aan het begin van het concert mooie woorden: ”samen muziek maken geeft plezier en verbinding met elkaar”. Het leerlingorkest Maestro en het Symfonisch Ruimteorkest begonnen de middag samen met drie korte bewerkingen van klassieke werken. Daarna maakte de Wilgenband de genoemde muzikale reis door de wereld. Het programma voor de pauze werd afgesloten met een medley van Eftelingmuziek door het Ruimteorkest. Na de pauze bracht het Ruimteorkest een drietal langere werken die met veel aandacht beluisterd werden door de gehele zaal. De Wilgenband speelde ’lang zal hij leven’ voor iedereen die jarig was of pas was geweest om vervolgens Brabant uitbundig te eren met ’het leven is goed in het Brabantse Land’, WC Experience, ’het dondert en het bliksemt’ van Guus Meeuwis en het Carnaval Festival lied uit de Efteling. Ze sloten de middag af met Betsie en Joke die het lied ’dit was de Wilgenband’ zongen. Eigenlijk wilde daarna nog niemand naar huis maar de Wilgenband speelde het lied ’dit is het einde, dat doet de deur dicht’. Er zijn verder niet veel woorden voor nodig: het was een erg gezellige en vrolijke middag in goede harmonie met elkaar.

Nieuws, Symfonisch RuimteOrkest

Concert Symfonisch Ruimteorkest en Wilgenband in de Mayboom op 23 april

Een voor een druppelen ze het repetitielokaal binnen: de leerlingen van het opleidingsorkest MaeStRO! In Zevenbergen. De een heeft een grote koffer met een cello erin, de andere een wat kleinere met een viool of een nog kleinere met een fluit erin. Ze hebben er zin in want ze mogen meespelen met het grote Symfonische Ruimteorkest. Ze oefenen namelijk voor een heel speciaal concert met groot orkest en met de Wilgenband in de Mayboom in Made. 

Voor de gelegenheid zijn er drie muziekstukken van het opleidingsorkest geschikt gemaakt voor het hele symfonieorkest. Goed in het gehoor liggende stukken: the Toreadors, de 9e symfonie van Beethoven en de Radetskymars. De vrolijke medley van de Eftelingmuziek  van het van het grote orkest is wat vereenvoudigd zodat het opleidingsorkest kan meespelen. Hiermee biedt het grote symfonieorkest goedmoedig ruimte aan de beginnende spelers om te ervaren hoe leuk het is om onder deskundige leiding van dirigent Caspar Versluis een concert te verzorgen. De leerlingen zijn voor een groot deel gekomen uit opleidingstrajecten van de stichting Symfonische Amateurklanken, de overkoepelende stichting van beide orkesten. De stichting heeft opleiding van nieuwe strijkers en blazers hoog in het vaandel staan. En denkt u bij nieuwe muzikanten niet alleen aan kinderen, ook volwassenen die nog maar pas begonnen zijn met het bespelen van een instrument zijn erbij. 

De recente cursussen viool en cello voor een slimmer kind hebben zoveel leerlingen opgeleverd dat er een derde groep is gevormd: een viool- en cello ensemble onder leiding van Govar Hamid. De kinderen in deze groep krijgen ook een kans om samen te leren spelen, naast hun gewone lessen. Ook is een kleine groep celloleerlingen gestart met de eerste lessen. Dankzij sponsering van onder andere de gemeente Moerdijk en de inzet van talloze vrijwilligers kunnen de lessen op elk niveau gegeven worden. Samen spelen met ervaren muzikanten geeft extra kansen en mogelijkheden. U kunt dit zelf ervaren door op 23 april naar het concert te komen, u bent van harte welkom!

Nieuws, Symfonisch RuimteOrkest

En daar zaten we..voor 3.000 man publiek!

Op 16 en 18 september 2022 mochten wij, Het Symfonisch RuimteOrkest en MaeStRO!, deel uitmaken van de fantastische opening van de nieuwe haven in Zevenbergen. Een waar spektakelstuk waar heel Zevenbergen samen kwam. Voor en na de zomervakantie zijn we volop gaan repeteren voor deze gelegenheid. De repetiies waren meestal gezamenlijke repetities met Muziekvereniging Zevenbergen, de danseressen van balletstudio Tamara en koor Zezam. Dit om te zorgen dat iedereen helemaal op elkaar was ingespeeld. Deze repetities hebben uiteindelijk geleid tot 2 prachtige optredens van het SRO en MaeStRO!. Het was een waar spektakelstuk waarin muziek, dans én toneel samenkwam. Een prachtige ervaring om voor ruim 3000 man te mogen optreden en om onderdeel uit te mogen maken van dit evenement. 

Nieuws, Symfonisch RuimteOrkest

Eindelijk ons jubileumconcert!

Na lang uitstel was het 26 juni 2022 eindelijk zover, ons lang verwachte jubileumconcert voor het 25 jaar bestaan van het Symfonisch RuimteOrkest! Zowel het SRO als MaeStRO! hebben prachtige stukken ten gehore gebracht. Het concert vond plaats in theaterzaal de Bogh in Zevenbergen. MaeStRO! stond dit keer onder leiding van dirigent Rogier de Pijper, die ook nog een prachtig solo-optreden gaf samen met het SRO. Het SRO stond zoals altijd onder leiding van vaste dirigent Caspar Versluis. Ook hebben we van fantastische zangeressen Kim de Looper en Rosa Versluis mogen genieten. Na het feestelijke concert hebben we samen met iedereen genoten van een heerlijk diner in het restaurant van de Borgh. Iedereen super bedankt voor de grote belangstelling, het was een feestje om na alle corona-perikelen weer voor een volle zaal te mogen spelen!

Nieuws, Symfonisch RuimteOrkest