Het Symfonisch RuimteOrkest

Symfonisch RuimteOrkest 2015. Foto Ad Akkermans.

Geschiedenis

Het RuimteOrkest werd opgericht door Gerrit van der Schouw op 17 november 1995. Gerrit vond dat er voor violisten in deze regio geen mogelijkheid was om gezamenlijk muziek te maken, (zoals blazers in een harmonie of fanfare) en daar wilde hij iets aan doen.

In het begin werd er door een paar violisten in een huiskamer gerepeteerd. Er kwamen echter steeds meer mensen meespelen, (met ook andere instrumenten dan viool) en al snel werd de huiskamer te klein.

Er werd op zoek gegaan naar een grotere ruimte, (vandaar de naam RuimteOrkest). Een nieuwe ruimte werd gevonden, maar ook deze werd al snel te klein door de komst van nieuwe leden.

In het voorjaar van 2000 verhuisde het RuimteOrkest naar de aula van de openbare basisschool ‘De Boemerang’ in Zevenbergen, waar er voorlopig nog voldoende ruimte is. Het jaar daarop werd Marco Ludemann aangetrokken als dirigent. Hij heeft het orkest gedurende 5 jaar geleid en door zijn inzet heeft het orkest een sprong voorwaarts gemaakt.

Heden

De huidige dirigent is Caspar Versluis. Hij dirigeert met veel enthousiasme sinds maart 2006 het orkest. Caspar is geen onbekende in de harmonie- en fanfarewereld. We hopen door zijn vakmanschap verder te groeien.

Het RuimteOrkest is nu gegroeid tot ruim 40 leden. Het repertoire is gevarieerd en bestaat uit licht klassieke werken, film- en musicalmuziek. Elke zondagavond wordt er gerepeteerd. Het orkest treedt regelmatig op in de regio.

Sinds begin 2000 heeft het orkest een site op het internet gekregen. Via deze website kunt u op de hoogte blijven van alle activiteiten van het orkest. Naast de laatste bijzonderheden, kan ook worden gekeken naar eerdere concerten en uitvoeringen. Zie daarvoor het fotoalbum en de audiofragmenten.

Ook is met ingang van september 2008 de vioolcursus ‘Samen muziek maken’ gestart i.s.m. centrum voor de kunsten Amadeus. Reeds 14 leerlingen volgen momenteel deze gloednieuwe cursus onder deskundige leiding van docente Hilde Imandt.

Toekomst

Het RuimteOrkest is een actieve vereniging. Het probeert op een gezellige manier (jonge) mensen enthousiast te maken voor het maken van muziek. Het plan is het orkest verder te laten groeien. Momenteel is de bezetting van het orkest redelijk compleet. Het heeft naast piano en harp ook fagotten, hobo’s, fluiten, klarinetten, hoorns, trompet, trombone en een percussiegroep.

Versterking van de strijkerssectie is momenteel het speerpunt.